Verificare auto: Cum îți poți pregăti mașina pentru iarnă?

Verificare auto și pregătire de iarnă la Drive in Autoservice.

Verificare auto de sezon

Iarna este aproape, iar condițiile meteorologice vin împreună cu necesitatea verificării și pregătirii autovehiculului pentru sezonul rece. Acest lucru implică o serie de etape. Acestea pot fi parcurse într-un service autorizat și au drept scop siguranța și confortul conducerii vehiculului, indiferent de sezon. Odată cu efectuarea verificărilor auto generale și verificarea lichidelor aferente autoturismului, pot fi prevenite multe inconveniente. 

În cadrul service-ului autorizat Drive in Autoservice personalul este competent și specializat pentru a verifica vehiculul și din aceste puncte de vedere: 

 • Verificarea lichidelor auto: Lichid de răcire, Lichid de frână, Concentrație agent răcire motor, Lichid spălare parbriz.
 • Verificarea generală a autovehiculului: Grad de uzură a anvelopelor, Sistem de iluminare, Sistem direcție și suspensie, Sistem de frânare.

Procedura de VERIFICARE A LICHIDELOR are un rol important în funcționarea și întreținerea unui autovehicul. Fiecare lichid, având un scop specific. Toate aceste consumabile asigură performanța optimă, lubrifierea și longevitatea vehiculului. .

Verificarea lichidelor auto

Mai jos, menționăm lichidele auto pe care le verifică echipa Drive in Autoservice:

 1. Lichidul de Răcire al Motorului (Antigel) și Concentrație Agent Răcire Motor 

Antigelul este un lichid vital utilizat în sistemul de răcire al autovehiculelor, cu scopul de a preveni înghețarea, supraîncălzirea și coroziunea motorului. Substanțele din componența acestuia sunt utilizate pentru a face față coroziunii. 

Principalul ingredient al antigelului este monoetilenglicol, iar în funcție de ponderea sa în lichid, se conturează proprietățile acestuia (temperatură de îngheț, conductivitate termică, etc.) Diferite mașini au propriile lor sisteme de răcire specifice, iar pentru o compatibilitate maximă, producătorii de lichide de răcire concep diferite consistențe, pentru diferite mărci de automobile.

Așadar, lichidul de răcire al motorului are o serie de funcții esențiale, respectiv:

 • Previne înghețul apei din sistemul de răcire, la temperaturi sub punctul de îngheț. Acest lucru este important, deoarece apa înghețată se extinde și poate provoca daune serioase motorului.
 • Antigelul reglează și menține temperatura motorului, în condiții optime de funcționare, prevenind supraîncălzirea.
 • Asigură protecție împotriva coroziunii deoarece conține aditivi care protejează componentele sistemului de răcire și motorul.

Altfel spus, ignorarea verificării și completării cu antigel, poate atrage defecțiuni majore la nivelul motorului.

 

2. Lichidul de Frână are rolul de a lubrifia componentele sistemului de frânare, împiedică degradarea și coroziunea elementelor din angrenaj și ajută la îmbunătățirea procesului de frânare.

De asemenea, prezintă și o serie de funcții: 

 • Lichidul de frână transferă forța aplicată pe pedala de frână, către etriere și saboții de frână.
 • Acesta își menține eficiența, atât la temperaturi scăzute, cât și la temperaturi ridicate, asigurând astfel o performanță constantă a frânelor, indiferent de condițiile meteo.
 • Lichidul de frână protejează componentele sistemului de frânare și contribuie la menținerea funcționării netede a diferitelor componente mobile ale sistemului de frânare, precum cilindrul principal și etrierele.
 • Majoritatea lichidelor de frână sunt higroscopice, respectiv absorb umezeala din mediu. Acest lucru constituie un avantaj deoarece previne formarea bulelor de aer care pot afecta performanța frânelor. 

Drept urmare, recomandăm să mențineți lichidul de frână al autovehiculului la un nivel optim și să-l înlocuiți conform recomandărilor producătorului auto, într-un service auto autorizat.

 

3. Lichid spălare parbriz

Lichidul de parbriz poate fi considerat un detaliu nesemnificativ, însă este un lichid necesar și relevant deoarece curăță și asigură vizibilitatea, mai ales în condiții meteo nefavorabile. 

Pe lângă verificarea lichidelor, echipa Drive in Autoservice efectuează și o serie de VERIFICĂRI GENERALE, la fel de importante pentru menținerea unui vehicul în condiții optime. 

Verificarea generală a autovehiculului

4. Gradul de uzură al anvelopelor 

Mulți șoferi neglijează anvelopele unui vehicul, însă este recomandat să se acorde o atenție semnificativă. Din tot ansamblul mașinii, doar anvelopele au contact cu solul, iar atunci când frânezi, acestea pot face diferența în situații neprevăzute. 

Așadar, starea anvelopelor se verifică periodic, banda de rulare fiind indicatorul care transmite dacă acestea mai pot fi utilizate sau nu. Banda de rulare are în vedere: aderența, tracțiunea și rezistența anvelopelor la acvaplanare. 

 

5. Sistemul de iluminare și semnalizare

Sistemul de iluminare face parte din componentele relevate ale unui autovehicul, contribuind la siguranța circulației. Folosirea lui este reglementată prin lege, iar modificările aduse sistemului sau folosirea unor lumini neomologate sunt considerate contravenții. 

Pentru că sistemul de iluminat are o serie de beneficii pe care le menționăm mai jos, precizăm faptul că și acesta face parte din Verificarea de iarnă, parcursă de echipa Drive in Autoservice.

 • Asigurarea și creșterea vizibilității în timpul nopții sau în condiții de vizibilitate scăzută, cum ar fi ceață, ploaie sau zăpadă.
 • Comunicarea intențiilor de conducere: Semnalizatoarele și luminile de frână comunică intențiile șoferului, către ceilalți  participanți la trafic, cum ar fi: schimbarea direcției (viraje la stânga/dreapta), încetinirea sau oprirea vehiculului.
 • Siguranța în trafic are în vedere un sistem de iluminat bine întreținut și funcțional. Defecțiunile la acest sistem pot crește riscul de accidente, în special în condiții de vizibilitate redusă.
 • Sistemele moderne de iluminat la anumite autovehicule pot include funcții de adaptare, cum ar fi:  iluminatul în viraje sau ajustarea intensității în funcție de condițiile de drum și trafic.
 

6. Sistemul de suspensie și direcție

Sistemul de suspensie conectează autovehiculul la roțile sale și are două funcții principale, respectiv: asigură  călătorie plăcută datorită netezirii denivelărilor și a altor imperfecțiuni ale drumului și menține roțile pe sol, asigurând tracțiunea. 

Dacă sistemul de suspensie nu ar exista, roțile vehiculului s-ar deplasa haotic și ar izbi denivelările carosabilului.

Sistemul de direcție permite șoferului să ghideze vehiculul. Coloana de direcție și articulațiile conectează volanul la sistemul de suspensie. Acest lucru permite roților să se deplaseze sus-jos, în funcție de suprafața carosabilului, fără a schimba unghiul de direcție.

Sistemele de suspensie și de direcție se recomandă să fie verificate periodic și preventiv, fiind o modalitate optimă de a descoperi posibilele probleme apărute la autovehicul, care se pot remedia ulterior, din timp. Echipa Drive in Autoservice este în măsură să verifice și cele două sisteme (suspensie și direcție). De asemenea, service-ul autorizat dispune de aparaturi performante și optime care contribuie la îndeplinirea acestei cerințe.

 

7. Sistemul de frânare

Sistemul de frânare este un ansamblu complex de componente, care lucrează împreună, pentru a încetini sau pentru a opri autovehiculul. O frânare eficientă face diferența în situațiile întâlnite în trafic, iar defecțiunile sau uzurile apărute la sistemul de frânare, au un impact semnificativ asupra performanței acestuia. Așadar, și sistemul de frânare este verificat în detaliu, de către echipa Drive in Autoservice.

În urma verificării tuturor componentelor menționate mai sus, personalul comunică starea vehiculului și oferă recomandări personalizate, în funcție de starea generală a autovehiculului.

Drive in Autoservice - Permanent în siguranță

Leave a Reply