Tipurile de freon și verificarea instalației de climatizare auto

Masina căreia îi este încărcat sistemul de climatizare cu un aparat de clima de auto cu freon

În secolul 21, climatizarea în mașină a devenit un element esențial pentru confortul șoferilor și al pasagerilor. Această funcție de răcire a aerului din mașină aduce un plus de confort în zilele călduroase de vară și poate ajuta la menținerea unui mediu plăcut în habitaclu.

Află din acest articol cum funcționează sistemului de climatizare și care sunt tipurile de freon utilizate în industria auto.

Ce este freonul și cum funcționează?

Freonul este un agent frigorific folosit în sistemele de răcire, inclusiv în instalațiile de climatizare auto. Funcționarea sistemului de climatizare se desfășoară într-un circuit închis, alcătuit dintr-un compresor, un condensor, un evaporator și un dispozitiv de expansiune.

Ciclul de răcire începe atunci când compresorul se ocupă de comprimarea freonului, transformându-l din gaz într-un lichid cu presiune ridicată. Lichidul trece apoi prin condensator, unde își pierde căldura și se transformă într-un lichid cu presiune scăzută. Dispozitivul de expansiune reduce presiunea și temperatura lichidului, care apoi trece prin evaporator. În această etapă, freonul absoarbe căldura din aerul din habitaclu și se transformă din nou în gaz. Procesul se reia, iar ciclul continuă până când temperatura dorită este atinsă în habitaclu.

Tipuri de freon

De-a lungul anilor, au fost utilizate mai multe tipuri de freon în sistemele de climatizare auto. Fiecare dintre acestea prezintă avantaje și dezavantaje din punct de vedere al eficienței energetice, al impactului asupra mediului și al costului. Trei dintre cele mai comune tipuri de freon utilizate în industria auto sunt:

Freon de tip R-12 (dihidrogen diclorofluorometan)

Acesta a fost un freon popular în anii ’70 și ’80, însă a fost înlocuit din cauza impactului său negativ asupra stratului de ozon. Astăzi, R-12 nu mai este produs și nu mai este permisă utilizarea acestuia în instalațiile de climatizare auto.

Freon de tip R-134a (tetrafluoroetan)

R-134a a fost introdus ca o alternativă ecologică la R-12 în anii ’90 și este în continuare utilizat pentru mașini mai vechi. Cu toate acestea, R-134a nu este atât de eficient din punct de vedere energetic și din păcate contribuie în mod negativ la încălzirea globală. În ciuda acestor dezavantaje, R-134a a fost standardul în industria auto timp de aproape două decenii.

Freon de tip R-1234yf (2,3,3,3-tetrafluoropropen)

Acesta este un freon de nouă generație, utilizat în sistemele de climatizare auto începând cu anul 2011. R-1234yf are un potențial redus de încălzire globală (GWP) și este considerat mai prietenos cu mediul în comparație cu R-134a. Deși este mai scump și mai greu de obținut decât R-134a, R-1234yf a devenit standardul în industria auto, în special pentru mașinile produse după 2015. R-1234yf este inflamabil, dar foarte limitat și este considerat sigur pentru utilizare în sistemele de climatizare auto.

Pe măsură ce industria auto continuă să evolueze, este esențial ca șoferii și proprietarii de vehicule să fie conștienți de diferitele tipuri de freon disponibile și de impactul lor asupra mediului și a performanței sistemelor de climatizare. 

Este, de asemenea, important ca proprietarii de vehicule să efectueze întreținerea adecvată și verificările periodice ale sistemelor de climatizare auto pentru a se asigura că acestea funcționează în mod optim și că nu există scurgeri de freon care ar putea afecta atât mediul, cât și performanța sistemului. 

Consultarea unui specialist în climatizare auto și urmarea recomandărilor producătorului de vehicule pentru întreținerea și repararea sistemelor de climatizare poate ajuta la prevenirea problemelor și la menținerea unui mediu confortabil și sigur în interiorul vehiculului.

În final, pe măsură ce industria auto continuă să evolueze și să se adapteze la noile provocări și cerințe de mediu, este esențial să ne adaptăm și noi ca șoferi și proprietari de vehicule. Acest lucru înseamnă să fim informați, să alegem opțiunile de climatizare auto care sunt cele mai potrivite pentru nevoile și prioritățile noastre și să ne angajăm în practici responsabile de întreținere și service auto. În acest fel, putem contribui la un mediu mai sănătos și la o experiență mai plăcută și mai sigură pe drum.

Drive in Autoservice - Permanent în siguranță​

Leave a Reply