Schimbarea Uleiului în Cutia Automată: Importanța, Semnele de Uzură și Diferențele Față de Cutia Manuală

De ce trebuie schimbat uleiul în cutia automată?

Tehnologia evoluează gradual în fiecare an, iar noi trebuie să ținem pasul cu ea. În prezent, avem la îndemână o varietate de lichide de transmisie care asigură funcționare optimă a autovehiculelor, multe dintre acestea având deja cutia automată.

Unul dintre cele mai importante fluide esențiale pentru mașină este lichidul de transmisie.

Deși toată lumea știe despre importanța reînnoirii uleiului de motor, nu mulți sunt conștienți de înlocuirea uleiului de transmisie. Încă sunt mulți oameni care se întreabă cât de des trebuie schimbat uleiul,  fără să înțeleagă rolul acestuia.

Cutia de viteze este un component extrem de important în funcționarea unui autovehicul. Uleiul acumulează diferite reziduuri cu fiecare schimbare de treaptă, fiind supus și unor temperaturi foarte ridicate. Când acest ulei își pierde calitățile, nu se mai asigură lubrifierea adecvată a pieselor

Înlocuirea uleiului de cutie automată presupune anumite condiții și instrumente speciale, astfel recomandăm să se facă la un service autorizat. 

Când trebuie schimbat uleiul la cutia automată?

Când vine vorba despre schimbarea uleiului în cutia automată, există o serie de semne la care trebuie să fim atenți. Să vedem care sunt aceste semnale: 

Semnale sonore sau vizuale: uleiul din cutia automată trebuie schimbat și el, întrucât își pierde din proprietăți. De regulă, autovehiculul transmite semnale sonore sau vizuale atunci când apar anumite defecțiuni. 

Uzuri premature în transmisie: În cazul în care se observă nereguli la cutia automata, se recomandă verificarea uleiului. Dacă uleiul este insuficient, aerul poate pătrunde în sistem. Astfel, circuitul uleiului poate fi întrerupt, cauzând deteriorări.  

Zgomote în timpul schimbării vitezei: apariția zgomotelor neobișnuite la schimbarea vitezei poate indica necesitatea schimbării uleiului. 

Vitezele se schimbă cu întârziere: dacă schimbarea treptelor de viteză nu se mai face atât de ușor și mașina bruschează, este un semn clar că trebuie schimbată . 

Aceste semne nu se recomandă a fi ignorate, întrucât schimbarea îngreunată a vitezei a fost cea care a alertat echipa de mecanici Drive in că este momentul să verifice uleiul din cutia automată a unui Audi A4, motor 2.0 benzină. Lucrarea efectuată o puteți vedea mai jos:

Schimbul de ulei la cutia manuală

Sistemul de transmisie manuală este destul de simplu în comparație cu concurența ei automată. Să ne amintim că, deși uleiul din cutie nu necesită schimbări frecvente, este vital să verificăm periodic nivelul acestuia și să-l completăm dacă este cazul.

Iată câteva semnale care ne pot alerta asupra necesității schimbării uleiului sau a efectuării unei verificări detaliate. Acestea sunt: dificultatea schimbării vitezelor, prezența unui miros de ars sau prezența scurgerilor în zona cutiei de viteze. Deși unii oameni cred într-o teorie conform căreia uleiul din cutie nu trebuie schimbat, întrucât proprietățile sale nu se modifică decât la temperaturi extreme. Totuși, problemele enumerate mai sus pot apărea atunci când uleiul și-a modificat proprietățile și nu mai asigură o ungere eficientă. 

Fie că este vorba de cutia automată sau cea manuală, semnalele date de autovehicul nu sunt de ignorat. Neglijarea schimbării la timp a uleiului poate duce la deteriorarea ireversibilă a motorului mașinii. Acesta se recomandă a fi schimbat o dată la 2-4 ani, in funcție de kilometri parcurși și de particularitățile mașinii.  Astfel, echipa Drive in Autoservice recomandă să verificați și să schimbați uleiul din cutia automata la timp pentru evitarea altor complicații. 

Drive in Autoservice: Permanent în siguranță!     

Leave a Reply