Distribuție Lanț: Operare. Întreținere. Beneficii.

Distribuție lanț: Operare. Întreținere. Beneficii.

Ce este Distribuția Auto?

Tendința actuală în industria auto este de a realiza sisteme compacte, eficiente și fiabile. Distribuția autovehiculului este una dintre cele mai importante componente din mașină și poate fi de două feluri: distribuție lanț sau pe curea. Curelele de distribuție sunt supuse unei alungiri și uzuri excesive, în timp ce angrenajele de distribuție contribuie la exces de masă și inerție în sistem. 

 

Astfel, lanțurile de distribuție sunt preferate pe scară largă în diferite motoare de înaltă performanță. Transmisiile cu lanț sunt ușor de asamblat și reglat, foarte eficiente, durabile, și  sunt capabile să atingă o gamă mare de putere și viteză.

Rolul principal al distribuției este de a controla toate componentele din mașină. Deci înțelegerea distribuției auto și a funcționării sale este esențială pentru fiecare șofer, indiferent de experiență.

Distribuție lanț vs. distribuție curea: beneficii și limitări

 

Există o serie de diferențe între distribuția pe curea și cea pe lanț. Prima diferență ține de costul de producție, întrucât cureaua este mai ieftină, ca și producție, comparativ cu lanțul, cel din urmă fiind mai complex. Totuși, distribuția pe curea este mai silențioasă decât cea pe lanț, datorită materialului. Totodată, cureaua trebuie înlocuită după aproximativ 60.000 km, pe când cea pe lanț poate rezista și peste 300.000 km. Astfel, cureaua de distribuție se înlocuiește mult mai des decât distribuția pe lanț, din cauza faptului că se rupe mai des.

Alegând un motor cu distribuție pe lanț, beneficiezi de avantajul independenței acestuia față de pompa de apă. Acest lucru înseamnă faptul că nu e necesar să le înlocuiești simultan. Mai mult, în eventualitatea blocării pompei de apă, distribuția nu va fi afectată, spre deosebire de situația în care ai distribuție pe curea. Un alt plus al lanțului de distribuție este absența elongației. Chiar dacă este compus din multe zale, lanțul nu se dilată și nu își modifică lungimea în funcție de variațiile de temperatură. Acest lucru presupune un risc diminuat de defecțiune. 

Unele mărci de mașini sport, cum ar fi BMW, Mercedes-Benz, folosesc lanțuri de distribuție pentru performanțe superioare. Lanțurile pot manipula mai bine turațiile înalte, care sunt frecvente în mașinile sport.

Cum se întreține distribuția pe lanț? 

Întreținerea corectă a distribuției pe lanț este esențială pentru a asigura funcționarea optimă și durabilitatea vehiculului. Iată câteva recomandări:   

Verificarea periodică: Se recomandă verificarea distribuției pe lanț în intervale regulate. Unii mecanici recomandă verificarea la fiecare 100.000 de km, în funcție de modelul mașinii și de recomandările producătorului. 

Verificarea zgomotelor suspecte: una dintre semnele defecțiunii lanțului de distribuție este zgomotul neobișnuit care provine de la motorul mașinii, cum ar fi “ticăiturile”. Dacă se constată asemenea zgomote, autovehiculul trebuie dus la un service autorizat, cât mai repede. 

Schimbarea uleiului de motor: uleiul de motor are un rol esențial în lubrifierea lanțului de distribuție. Trebuie avut grijă ca uleiul să fie schimbat la intervalul recomandat de către producător. Astfel se poate evita deteriorarea prematură a lanțului de distribuție.

Când se recomandă înlocuirea lanțului de distribuție?

În majoritatea situațiilor, dacă lanțul de distribuție este deteriorat, se poate observa că motorul funcționează neregulat, puterea motorului este redusă sau prezintă dificultăți la inițiere. Un set de distribuție pe lanț care a suferit uzură poate genera, de asemenea, o serie de sunete neobișnuite în regiunea unde este instalat lanțul de distribuție.

Un exemplu pe acest subiect este concretizat pe lucrarea efectuată în atelierul de mecanică Drive in, unde colegii au avut de înlocuit setul de distribuție pe lanț la un Dacia Duster 1.2 TC. Clientul s-a prezentat la service cu zgomote neconforme venind de la motor atunci când schimba treptele de viteză. Această lucrare o puteți vedea aici, precum și semnele uzurii lanțului de distribuție.

Cu toate acestea, alegerea tipului de distribuție depinde în mare măsură de specificul vehiculului și de planul de întreținere. Este întotdeauna bine să te consulți cu un mecanic de încredere, din cadrul unui service autorizat sau să cercetezi opțiunile specifice modelului tău de mașină înainte de a lua o decizie.

Echipa Drive in Autoservice este mereu la dispoziția ta pentru a te îndruma spre cea mai bună soluție pentru nevoile tale și ale autovehiculului tău! 

 

Drive in Autoservice – Permanent în siguranță! 

Leave a Reply