
În zilele noastre, drumurile devin tot mai aglomerate și diversificate, iar starea lor poate varia semnificativ, de la drumuri bine întreținute, la căi de acces cu gropi și denivelări. În acest context, menținerea integrității vehiculului tău este crucial, iar procedura de reglaj direcție joacă un rol esențial în acest proces.
Sistemul de direcție al mașinii este o structură complexă care asigură un condus lin, stabil și sigur. Acesta este responsabil pentru menținerea direcției de mers a vehiculului și capacitatea de a efectua viraje. Reglajul direcției implică ajustarea precisă a unghiurilor roților. Astfel asigură faptul că vehiculul circulă drept și că uzura anvelopelor este uniformă.
Când trebuie efectuat en serviciu de reglaj direcție?
Trebuie să apelezi la serviciile de reglaj direcție/ refacere a unghiurilor de fugă, din cadrul unui service autorizat în următoarele cazuri:
- după ce dai drumul ușor la volan, direcția nu este dreaptă, mașina virând fie la dreapta, fie la stânga;
- dacă ți se pare că anvelopa nu are un aspect uniform;
- ai achiziționat anvelope noi, odată cu apropierea sezonului rece și vrei să eviți uzura lor prematură.
Pe scurt, deplasarea mașinii în linie dreaptă depinde în mod direct de geometria roților. O geometrie imperfectă are repercusiuni pe trei planuri: confort, siguranță și economie. Mai jos poți vedea exact ce presupune acest procedeu.
Cum se verifică geometria roților?
Înainte de verificare, trebuie să te asiguri că autovehiculul nu are jocuri sau probleme mecanice, iar anvelopele nu sunt.
Reglarea geometriei roților presupune poziționarea celor patru roți în așa fel încât să fie paralele între ele și perpendiculare pe suprafața de drum. Astfel, se asigură o deplasare uniformă a mașinii tale. În acest mod, cauciucurile nu se suprasolicită și siguranța ta nu este pusă în pericol.
Nu trebuie să confunzi geometria roților cu echilibrarea lor. Prima operațiune presupune poziționarea corectă a roților. A doua asigură condiții bune de funcționare pentru cele patru cauciucuri. Adică asigură controlul deplin al șoferului asupra mașinii în deplasare.
Ai auzit de bump steer, adică unghiul de convergență pe viraj? Printre puținele mașini venite cu unghiul respectiv reglabil din fabrică e Passatul B5 sau Audi până în 2005. Bump steerul se reglează din capătul de bară. De aici se reglează unghiul de convergență pe viraje.
Cand se face geometria roților?
În condiții normale, se recomandă efectuarea geometriei roților la fiecare 10.000 km parcurși. În cazul în care se constată diverse simptome mașina trebuie dusă la un reglaj imediat. Aceste simptome includ:
- Mașina trage într-o parte dacă volanul este lăsat liber. Dacă nu ar exista probleme, mașina ar trebui să continue să meargă drept.
- Roțile încep să scârțâie
- Mașina trage într-o parte când ții volanul drept
- Ai trecut printr-o groapă la viteză mare
- Mergi frecvent pe drumuri de proastă calitate
Reglaj Direcție: Știai că?
Știai că la anumite modele de vehicule, de la model Mercedes Sprinter 906 în sus, pot apărea probleme cu unghiul de cădere? Multe asemenea modele de mașini nu au șuruburi excentrice din fabrică și trebuie înlocuite în cazul în care sunt blocate.
La Drive in Autoservice personalul este calificat să determine dacă sistemul de direcție funcționează în parametrii normali și să evalueze dacă mașina are nevoie de ajustări sau înlocuiri. Mai jos poți vedea cum se face un reglaj al direcției corect la centrul de reglaj Drive in, unde toate particularitățile mașinilor sunt luate în calcul:
Dacă ai constatat la mașina ta vreuna din problemele menționate anterior, un reglaj precis la Drive in Autoservice poate fi soluția optimă pentru vehiculul tău. Aici găsești echipamentele necesare pentru a diagnostica orice problemă apărută la sistemul de direcție și de a o remedia!
Drive in Autoservice – Permanent în siguranță